Novosti

18.10.2022.

16. otobra "Koko nekadar"

16 Otobra privuklo preko 2000 posjetitelja kroz trodnevnu manifestaciju

Nedešćani su ove godine dan svoje Općine slavili cijeli vikend. Subotnje jutro obilježio je sajam kroz glavnu ulicu i miris kestena. Program je obogatila Udruga žena Svete Nedelje Mendula koja je u sklopu humanitarne akcije „Labinština hoće“ za mamograf nudila kolače. Svoje proizvode ponudili su novoosnovana učenička zadruga „Mića kumpanija“ OŠ Vitomir Širola Pajo, Udruga „In promo“ te štićenici Doma za odrasle osobe "Sveta Nedjelja".

Udruga gljivara Labinšćine „Martinčica“ uključila se izložbom gljiva te privukla brojne posjetitelje svojom gastronomskom ponudom a prikupljena sredstva usmjerena su za kupnju mamografa.

Popodnevni program nastavio se uz predstavljanje knjige Nede Milenkovski „Moji Konfetići“  uz moderatoricu Loredanu Ružić Modrušan, a u organizaciji Udruge Mendula.

U organizaciji Udruge Mendula i Turističke zajednice Općine Sveta Nedelja dodijeljene su nagrade za najljepšu okućnicu koji su ove godine išle u ruke Slavici Belušić (1. mjesto), Heli Golja (2. mjesto) i Slavici Smoljan (3. mjesto). Okućnice mještana Svete Nedelje pohvalila je u svom govoru načelnica Općine Sveta Nedelja i predsjednica Turističke zajednice Irene Franković koja se zahvalila mještanima što svojim uloženim trudom u vrtove i okućnice doprinose izgledu Svete Nedelje kroz cijelu godinu.

Večernji program otvorili su KUD Zlatela, RKUD Rudar Raša i KUD Đulistan te klapa Labin i glazbeni Sastav Umole koji se po prvi put predstavio nedešćanskoj publici. Atmosferu su užarili Fortunal band i energični Koktelsi koji su publiku zabavljali do ranih jutarnjih sati.

Općina Sveta Nedelja za sam „16 otobra“ spremila je bogat besplatan program za sve posjetitelje. Tako je Dan Općine obilježila besplatna marenda za šestotinjak posjetitelja. OPG Cerovac nudio je tradicionalni meni koji je uključio kupus s kobasicama i zarebanjkom te bakalar, a kušala se domaća kraft piva Labona te vina San Martino. Prisutne je zabavljao Malvazija band dok su mališani besplatno uživali na čak dva napuhanka.

U nedjelju je održan sportski dio programa. Biciklijada stazom Kalića i plemića u organizaciji TZO Sveta Nedelja, Bike Centra Rabac i BK Albona 1921 okupila je 40-tak sudionika za koje je okrijepu osigurao Valferesko. Popodnevni boćarski turnir klubova Svete Nedelje okupio je 6 lokalnih klubova. Nakon višesatne igre proglašeni su pobjednici turnira: treće mjesto osvojio je Klub Štrmac, drugo Klub Jedinstvo a pobjedu je odnio Klub Jurazini.

Nakon dvije godine, 16 otobra proslavio se „koko nekadar“ uz dobar provod za sve generacije.


18.10.2022.

Obavijest iz 1. maja - mijenja se raspored odvoza otpada

1. maj Labin obavještava korisnike kojima se odvoz miješanog komunalnog otpada i selektivnog otpada vrši subotom da će se u zimskim mjesecima odvoz vršiti radnim danima prema rasporedu koji je naveden niže u tekstu. Naime, to se odnosi na Rabac, Ripendu, ulicu Karla Kranjca, potez Marciljani-Markoči, Cere, Santalezi, Stepančići, Županići, Žnjidari i Zulijani. Takav raspored kreće s primjenom od 1. studenog i trajati će do kraja veljače naredne godine.

PONEDJELJAK umjesto subote:

 • Marciljani (Tomažići, Draga, Faraguni, Blaškovići),
 • Veli i Mali Golji,
 • Markoči,
 • Cere (Peučići, Kruljići, Kalafoti),
 • Santalezi,
 • Stepančići,
 • Županići,
 • Žnjidari,
 • Zulijani.

UTORAK umjesto subote:

 • Rabac,
 • ulica Karla Kranjca u Labinu (individualni spremnici).

PETAK  umjesto subote:

 • Ripenda (Kras, Kosi, Verbanci, šoht).

Odvoz selektivnog otpada (plavi i žuti spremnik) također prati te promjene te se neće vršiti subotom već će se vršiti na dan kad i miješani komunalni otpad, tako da naimjenično jedan tjedan se prazni plavi, a jedan tjedan žuti spremnik kao do sada.


14.10.2022.

Obavijest o zatvaranju dijela javne ceste kroz naselje Nedešćina

Obavijest o zatvaranju dijela javne ceste kroz naselje Nedešćina

Obavještavaju se svi sudionici u prometu da će zbog održavanja javne manifestacije – prigodnog sajma i  večernje   zabave   uz  Koktelse  dana  15.  listopada  2022.  godine   (subota),  a  koje  se  održavaju u povodu tradicionalnog blagdana “16. Otobra” u Nedešćini te u povodu obilježavanja Dana Općine Sveta  Nedelja,  biti  zatvorena za promet vozilima dionica ŽC 5081 koja prolazi kroz naselje Nedešćina i to na potezu od raskrsnice kod Špine do mjesnog trga.

Navedena dionica bit će zatvorena  u vremenu od 05:00 sati dana 15. listopada 2022. do 04:00 sata dana 16. listopada 2022. godine.   

U tom vremenu koristit će se zaobilazni pravci te će se promet odvijati prema posebnoj privremenoj regulaciji prometa koju će koordinirati djelatnici prometne policije Policijske uprave Istarske, Polcijske postaje Labin te redarska služba organizatora.

Molimo za razumijevanje i pojačani oprez u prometu.14.10.2022.

Obavijest o području bez napajanja električnom energijom

Zbog radova na SN mreži područje Nedešćine bit će bez napajanja električnom energijom dana 17.10.2022. godine u trajanju od 07:30 do 09:30 sati.


13.10.2022.

Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi iz Proračuna Općine Sveta Nedelja za 2023. godinu

Obavještavaju se zainteresirane udruge iz područja kulture da je Općina Sveta Nedelja dana 13. listopada 2022. godine objavila Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi iz Proračuna Općine Sveta Nedelja za 2023. godinu.

Općina Sveta Nedelja financirati će programe, projekte, aktivnosti i manifestacije prijavitelja u sljedećim djelatnostima i područjima:


1. kulturno-umjetničko stvaralaštvo:

a) dramska i plesna umjetnost

b) glazbena i glazbeno - scenska umjetnost

c) književnost

d) vizualne umjetnosti, dizajn i arhitektura

e) interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse

f) digitalna umjetnost

g) kulturno - umjetnički amaterizam

h) likovna umjetnost  


2. djelatnost zaštite, očuvanja i održivog upravljanja kulturnom baštinom Općine Sveta Nedelja 


3. programe za mlade i


4. ostale programe i projekte koji pridonose promicanju kulture, očuvanju kulturnog identiteta Općine Sveta Nedelja te pomaganju i poticanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.


Zadnji dan roka za podnošenje prijava je 12. prosinca 2022. godine.

Tekst Javnog poziva i cjelokupnu natječajnu dokumentaciju možete pronaći na poveznici https://www.sv-nedelja.hr/Natjecaji


11.10.2022.

IZVJEŠĆE SA 12. REDOVNE SJEDNICE OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE SVETA NEDELJA

U ponedjeljak, 10. listopada 2022. godine, u prostorijama Vijećnice Općine Sveta Nedelja, s početkom u 18:00 sati održana je 12. redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Sveta Nedelja na kojoj su jednoglasno usvojeni svi predloženi akti Načelnice.

 

Razmotreno je i usvojeno Izvješće o radu Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre  za 2021. godinu, donesene su Odluke o dodjeli javnih Priznanja Općine Sveta Nedelja za 2022. godinu Petru Dundara iz Svetog Martina za doprinose na području sporta i znanosti i Boćarskom klubu Jurazini iz područja sporta i društvenog života.

Petar Dundara je student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a ujedno i aktivan član Judo kluba Zagreb. Judom se bavi od najmlađih dana, svakodnevno trenira, postiže izvrsne sportske rezultate te je pozva u Hrvatsku Juniorsku (U21) judo reprezentaciju. Također, je osmislio mobilnu aplikaciju Game of Resistance, edukativnu igru s otpornicima za Android uređaje. Cilj aplikacije je učenje vještine računanja otpora na što brži i efikasniji način bez oslanjanja na mjerni instrument te poticanje učenika i studenata na učenje kroz igru. Aplikacija je namijenjena elektrotehničarima i svima koji se bave robotikom, odnosno srednjoškolcima u tehničkim školama, studentima, nastavnicima i profesorima. Aplikacijom "Game Of Resistance", sudjelovao je na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021. koja je osvojila srebrnu medalju.

Boćarski klub Jurazini djeluje od  2001. godine, te se trenutno natječe u 3. županijskoj ligi - jug, u sezoni 2020/2021 osvojio je 4. mjesto. Članovi kluba osim sportske aktivnosti  od samog osnutka njeguju i društveni život na općini posebice u svom naselju Jurazini, okupljajući sve generacije kako u sportu i zabavi tako i u radu. Iznimnim vlastitim trudom i zalaganjem doprinijeli izgradnji Boćarskog doma Aldo Kiršić u Jurazinima sa pripadajućim boćarskim igralištem, a koji je danas okosnica svih društvenih događanja mjesta i općine. Na inicijativu članova kluba godišnje se organiziraju osim boćarskih utakmica, boćarskih turnira i memorijala, također i eko akcije čišćenja lokalnih lokvi (kala i kalića) posebice najpoznatije Margude te okolnih poljskih i šumskih puteva. BK Jurazini je u 2021. godini vlastitim sredstvima, trudom svojih članova i uz potporu mještana te drugih sponzora, obnovio boćarski dom (oličena je fasada i prostorije doma), koji stoji na ponos svim generacijama.

Odlukom o dodjeli pomoći za božićne blagdane isti će se dodijeliti, u vidu materijalnih dobara, što u naravi predstavlja bon za prehrambene artikle u visini od 200,00 kuna, korisnicima prava po Socijalnom programu Općine Sveta Nedelja u 2022. godini, umirovljenicima Općine Sveta Nedelja, nezaposlenima Općine Sveta Nedelja starijim od 50 godina  i domaćicama Općine Sveta Nedelja starijim od 50 godina.


8.10.2022.

16 Otobra koko nekadar

16 Otobra koko nekadar

Nakon dvije godine pauze sprema se fešta koju mještani Svete Nedelje najviše iščekuju – Dan Općine „16 Otobra“. Općina Sveta Nedelja sprema se na slavlje kroz trodnevni program:

Petak 14.10.2022.

Svečana sjednica povodom Dana Općine Sveta Nedelja i Dodjela javnih priznanja Općine Sveta Nedelja za 2022. godinu, nova multifunkcionalna dvorana društvenog doma Poldrugo Valentin

Subota 15.10.2022.

Samonj, sajmeni dan

Predstavljanje školske zadruge „Mića kumpanija“, ispred  OŠ Vitomir Širola Pajo

Tradicionalna izložba gljiva, organizator Društvo gljivara Labinšćine Martinčica u hodniku OŠ Vitomir Širola Paji

Humanitarna akcija za Mamograf Udruge žena Sv. Nedelje Mendula

16 sati Predstavljanje zbirke pjesama „Moji konfetići“ i podjela nagrada za Najljepše okućnice u organizaciji Udruge žena Sv. Nedelja Mendula, nova multifunkcionalna dvorana društvenog doma Poldrugo Valentin

Od 19 sati nastupi RKUD-a Rudar, KUD-a Zlatela i KUD-a Đulistan te klape Labin i

fešta uz Fortunal band i KOKTELSE, šator na dvorištu OŠ Vitomir Širola Pajo

NEDELJA 16.10.2022.

13 sati Boćarski turnir u parovima

10 sati Biciklijada novom biciklističkom stazom „Kalića i plemića“ – potrebna prijava zbog ograničenog broja sudionika, u organizaciji Bike centra Rabac, BK Albona 1921 i TZO Sveta Nedelja

10 sati Misno slavlje, Crkva Presvetog Trojstva

11 sati Tradicionalna marenda - podijelit će se 400 besplatnih porcija marendi, na dvorištu OŠ Vitomir Širola Pajo


7.10.2022.

Obilježen Dječji tjedan

Povodom obilježavanja Dječjeg tjedna koji se obilježava svake godine u prvom punom tjednu u listopadu, načelnica Općine Sveta Nedelja Irene Franković posjetila je u petak, 7. listopada, Dječji vrtić Pjerina Verbanac, Područno odjeljenje u Vrećarima.

Tom prilikom načelnica se upoznala i družila sa polaznicima dječjeg vrtića, čestitala im njihov tjedna te razgovarala s vrijednim odgojiteljicama o potrebama dječjeg vrtića.

U ime cijelog područnog odjeljenja Vrećari, dječica su uručila sliku koju su sami naslikali - poklon načelnici.

Povodom Dječjeg tjedna načelnica je i obišla nove sprave kojima je Općina obogatila dječje igralište (ljuljačka, tobogan i klackalica), vrijednost investicije je 43.013,00 kuna.


7.10.2022.

Obilježena 79. obljetnica stradanja mještana Kunja i Barbići i na spomen-obilježju stradalima u NOB-u u Snašićima

U organizaciji Udruge antifašista Labinštine i labinskog Društva Josip Broz Tito danas je obilježena 79. obljetnica stradanja mještana Kunja i Barbići. U nacističkoj ofenzivi 7. listopada 1943. godine, podsjetimo, pogubljena su 33 žitelja, pri čemu su Barbići spaljeni.

Vijence na spomen-obilježja u ova dva naselja položili su mještani Lino Miletić, Josip Franković, Mladen Franković i Branko Petrić, te predstavnice udruga Gracijela Milevoj i Gracijela Glavičić. Prigodan govor, podsjetivši se na okolnosti stradanja civila, održao je predsjednik Udruge antifašista Severino Franković. Vijenci su položeni i na spomen-obilježje stradalima u NOB-u u Snašićima. Općinu Sveta Nedelja predstavljala je načelnica Irene Franković, a Općinu Raša predstavljali su načelnica Glorija Paliska i predsjednik Vijeća Željko Zahtila.Općina Sveta Nedelja

 • Nedešćina 103
  52231 Nedešćina
 • Telefon: 052 865-631, 052 865-008
 • Fax: 052 865-600
 • Email: info@sv-nedelja.hr
ISO certifikat Općine Sveta Nedelja